آموزش, فرش

شست‌وشوی فرش

فرش کالای بادوامی است که جهت حفظ و نگهداری مناسب حتماً باید مورد شست و شو قرار گیرد چراکه ماندگاری آلودگی ، گرد و غبار و … از عمر و دوام قالی می کاهد . از طرف دیگر فرش کف پوش منازل بوده و سطح وسیعی را پوشش می دهد پس کثیف شدن ، ریختن مواد مختلف روی آن ، ایجاد لکه و … از موارد اجتناب ناپذیر خواهد بود .

شستشو و نظافت فرش از اهمیت ویژه ای برخوردار است و رعایت اصول و قواعد خاص آن سبب خواهد شد تا فرش کیفیت اولیه خود را از دست ندهد و حتی الامکان خصوصیات ظاهری و ساختمانی خود را حفظ کند.

اگر فرش های شما به قدری کثیف نیستند که بخواهید برای شست و شو آن ها را به قالیشویی بسپارید و یا نمی‌خواهید هزینه زیادی بپردازید و به شرکت های قالی شویی مراجعه کنید پس خودتان فرش هایتان را بشویید تا تمیز شوند. در ادامه اصول و روش شستن فرش ماشینی در منزل را برایتان آورده ایم:

چه وقت فرش ‌را بشویید؟

شست‌وشوی فرش‌های ماشینی و قدیمی فقط زمانی باید اتفاق بیفتد که آنها کثیف و چرکین شده‌اند. پس دلیلی ندارد که حتما فرش‌ها را همه‌ساله بشویید. اگر فرشتان تمیز است و نیاز چندانی به شست‌وشو ندارد میتوانید این کار را ۲یا چند سال یک‌بار انجام دهید.

فرش‌ها را لوله کنید

بعضی ها عادت دارند فرش‌ها را در محل تا کرده و آن را به جایی که می خواهند بشویند منتقل کنند.

اما یادتان باشد جهت شستن فرش‌ دستباف و ماشینی با تراکم بالای ۵۰۰شانه نباید آنها را تا کنید؛ چرا که جای تای آن به‌صورت شکستگی روی فرش باقی می ماند، ضمن اینکه عمر فرش را هم کاهش می دهد.

بهترین و آسان‌ترین راه انتقال فرش لوله کردن آن است. تا کردن فرش‌های تراکم پایین چندان مشکل‌زا نیست.

بهترین راهکار شستن فرش ماشینی در منزل

در شستشوی فرش با دست، رعایت نکات زیر اهمیت ویژه‌ای دارد:

قبل از شستشوی فرش گرد و غبار آن را از بین ببرید اما مواظب باشید حین این کار تار و پود فرش شما را دچار آسیب نشود.

این کار به دو روش انجام می‌شود:

۱- غبارگیری معمولی: در غبارگیری معمولی فرش را می تکانند و یا با چوب بر پشت قالی می کوبند تا گرد و خاک آن خارج شود. سپس با جارویی زبر (همان جاروهای چوبی که در منزل همه موجود است) آن را می روبند.

این کار نباید موجب گسیختگی تار و پود قالی شود و به بافت آن لطمه بزند. کوبیدن فرش بر زمین از جمله کارهای نادرستی است که جهت تمیز کردن آن به کار می رود.

۲- غبارگیری مکانیکی: این کار در کارخانجات، بسته به کیفیت فرش صورت می‌گیرد و در منزل مقدور نیست.

فرش‌هایی که دارای گرد و غبار هستند، قبل از شستشو حتما باید غبارگیری شوند، چرا که هنگام شستشو گرد و غبار در ته گره (محل تماس گره با تار و پود) باقی مانده خوب تمیز نمی‌شوند و باعث پوسیدگی فرش می‌گردد.

(جاروبرقی چون به صورت رفت و برگشت روی فرش کشیده می‌شود خواب فرش را به هم زده و از زیبایی آن می‌کاهد).

  • استفاده از زمین سخت، سیمانی، موزاییک یا زمین شیب‌دار بهتر است.
  • جریان آب باید به صورت دوش و با حرارت معمولی باشد. از آب گرم در شستشوی فرش دستبافت یا ماشینی استفاده نمی‌شود.
  • توضیح: فرش‌های ماشینی به علت داشتن مواد پلاستیکی در گره‌ها و تار و پود، پس از شستشو نرمی و لطافت خود را از دست می‌دهند.
  • در شستن فرش ماشینی در منزل از مواد قلیایی نباید استفاده شود.
  • از شوینده‌های خنثی استفاده شود (مانند پودر دستی که باید قبل از استفاده در آب حل شود، شامپوی فرش، مایع ظرفشویی یا پودر صابون حل‌شده برای فرش‌هایی که چربی روی آنها ریخته شده است).
  • اطمینان یابید که فرش شما رنگ نمی دهد، زیرا رنگ دادن، به فرش دستبافت و یا ماشینی آسیب جدی وارد می کند.
  • برای اینکه بدانید فرش شما رنگ می دهد یا نه، روی سطح فرش یک پارچه یا دستمال سفید مرطوب بکشید. اگر پارچه مرطوب رنگ گرفت، فرش را خودتان نشویید و شستشوی آن را به افراد ماهر و شرکت‌های قالیشویی بسپارید.
  • فرشی را که رنگ پس می‌دهد، پس از شستشو با برس پلاستیکی و آبگیری، لوله نکنید و هرگز داخل لوله آب نگیرید.
  • فرش شسته‌شده را کاملا آبگیری کرده با پارو و سپس با دستمال نخی یا حوله‌ای آب پرز آن را کاملا بگیرید و یک ساعت به همان حالت روی زمین بگذارید تا قسمت‌هایی که رنگ پس می‌دهد با قسمت‌های دیگر فرش تداخل پیدا نکند.
  • وقتی فرش یک ساعت روی زمین به صورت پهن‌شده ماند، مابقی رطوبت خود را از دست می‌دهد و آماده پهن کردن می‌شود.
  • فرش نیمه‌مرطوب از پشت، در سایه (نور غیرمستقیم خورشید) و در معرض هوا آویخته شود.
  • برای فرش‌های ماشینی و دستبافت هم که رنگ پس نمی‌دهند، روش شستشو به همین صورت است. اگر هنگام پهن کردن فرش دوباره روی آن آب بگیرید، ریشه‌های آن حتما زرد خواهد شد.
  • پس از خشک شدن فرش آن را با جاروی چوبی یا برس سر به سمت خواب فرش جارو یا برس بزنید تا تمام طرح‌های فرش سر جای خود قرار بگیرد و فرش شما زیبا و شکیل‌تر و تمیز دیده شود.

شست‌وشو از نوع شرعی

رعایت این موضوع برای همه خانواده‌ها، به‌ویژه آنهایی که احتمال می دهند فرش یا موکتشان به‌دلیلی پاک نباشد خیلی مهم است.

برای شست‌وشوی شرعی فرش کافی است اول عین نجاست را از فرش پاک کنید و بعد یک‌بار شلنگ آب را روی فرش و یک‌بار هم زیر فرش قرار دهید تا هر بار به طور کامل همه جا را خیس کند.

وقتی یک‌بار آب به‌صورت کامل از فرش بگذرد شست‌وشوی شرعی انجام شده و فرشتان پاک خواهد بود. بعضی مراجع هم معتقدند که باید آب فرش با چیزی مثل پارو گرفته شود.

برای اطلاع دقیق‌تر، از نحوه شستشوی شرعی فرش باید به رساله مرجع تقلید خودتان رجوع کنید.

نتیجه گیری:

شستن فرش‌ها یکی از کارهای سخت و طاقت فرسای خانه تکانی است که با ترفندهای خاص می‌توان شستن فرش ماشینی در خانه را راحت و آسان کرد.

شستن فرش ماشینی در منزل نیازمند فضای مناسب است پس اگر فضای مناسبی دارید و ابعاد فرشتان کوچک است با رعایت مصرف بهینه آب می‌توانید آن را در خانه بشویید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *